,

Aktualności 20.09.2017 | wyświetlenia: 390

Czy dieta tzw. pudełkowa ma sens?

Większość Polaków jest niezadowolona ze swojego wyglądu i najczęściej chciałaby schudnąć. Nie jest to takie proste, o czym wie każdy, kto kiedykolwiek się odchudzał. Często przy zastosowaniu popularnych diet odchudzających szybko tracimy na wadze, ale po zakończeniu kuracji - równie szybko odzyskujemy kilogramy. Efekt jo-jo nie wystąpi, jeśli zamiast wprowadzać na kilka tygodni restrykcyjną dietę eliminacyjną, zdecydujemy się na trwałą zmianę nawyków żywieniowych pod okiem dietetyka.

 

Fit-posiłki w pudełku

W dużych miastach, takich jak np. Wrocław, żyje wiele osób, które nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie codziennych, zdrowych posiłków. W efekcie stołują się w restauracjach typu fast food lub kupują mrożone produkty do odgrzania w mikrofalówce bądź piekarniku. Takie żywienie powoduje, że szybko zaczyna się tyć. Przyczynia się do tego także tzw. zajadanie stresu i brak ruchu.

Wydaje się, że dobrym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest zamawianie fit-posiłków w pudełkach. Dieta pudełkowa, jaką można zamówić także we Wrocławiu, to znak naszych czasów. Jest wygodna i sprawia, że można jeść zdrowo i tracić zbędne kilogramy. Idea cateringu dietetycznego jest bardzo dobra, ale musi on spełnić szereg warunków, aby odpowiadać naszym wymaganiom i rzeczywiście być zdrową alternatywą dla żywienia w fast foodach.

Spotkanie z dietetykiem

Najlepiej, aby przed rozpoczęciem stosowania diety pudełkowej firma cateringowa zorganizowała spotkanie klienta z wykwalifikowanym dietetykiem. Fachowcem ds. żywienia może zostać osoba po szkole policealnej, np. we Wrocławiu, na kierunku dietetyka. Uczy się tam podstaw anatomii i fizjologii człowieka, medycyny, chemii, biologii, a także zasad żywienia, które później może zastosować w swojej pracy zawodowej.

Dobry dietetyk nie korzysta z gotowych programów żywienia, które wręcza na kartce swojemu pacjentowi po kilku minutach rozmowy. Najpierw przeprowadza rozległy wywiad, analizuje wyniki podstawowych badań klienta i jego wskaźnik BMI. Pyta o nawyki żywieniowe, preferencje dotyczące komponowanej diety oraz uprawianie aktywności fizycznej. Dopiero na tej podstawie przygotowuje jadłospis, który w firmie cateringowej może zostać przełożony na posiłki, jakie zostaną dostarczone klientowi pod wskazany adres nawet 7 razy w tygodniu. Dzięki temu klient będzie mógł zdrowo się odżywiać, nie musząc gotować. Jeśli tylko nie będzie podjadał i zastosuje się do zaleceń profesjonalnego dietetyka w kwestii zmiany stylu życia i wprowadzenia większej aktywności fizycznej, na pewno schudnie i uzyska wymarzoną sylwetkę.

 

Komentarze wyraź swoją opinię

Dodaj komentarz

Zamieszczone powyżej opisy są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja portalu kobierzyce24.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.